
Rules of Golf 

All rules of golf may be found at Rules and Clarifications .  Click link at left (Rules and 
Clarifications) to open the USGA Rules of Golf. 

The following rules have been further defined as noted below as questions come up 
with our members.  Contact Happy Buonanno (buonanno82@cox.net or 
happybuonanno@gmail.com if you have any questions or need further guidance on a 
golf rule. 

 

Rule 1 – The Game, Player Conduct and the Rules 

Rule 2 – The Course 

Rule 3 - The Competition 

Rule 4 – The Player’s Equipment 

Rule 5 – Playing the Round 

Rule 6 – Playing the Hole 

Question: Where can you place the ball when you tee up in the teeing area? 

Answer: Rule 6.2b addresses this question.  Please see the information and 
diagram below for information. 

NOTE: Your ball does NOT have to be behind the tee markers.  You may tee up at 
the very front of the markers as noted in the information and diagram 
below.  Also, you may tee up within two club lengths in back of the tee 
markers.  This is also noted in the diagram below.  In the diagram the blue boxes 
are the tee markers. 

b. Teeing Area Rules 

Your ball is in the teeing area when any part of the ball touches or is above any part 
of the teeing area. You may stand outside the teeing area in making the stroke at a 
ball in the teeing area. You may play the ball from a tee placed on the ground or 
from the ground itself. 



 

 

Rule 7 – Ball Search: Finding and Identifying Ball 

Rule 8 – Course Played as It Is Found 

Interference from Boundary Objects – See link below 
https://www.usga.org/RulesFAQ/rules_answer.asp?FAQidx=186&Rule=0&Topic=1 
 

Rule 9 – Ball Played as It Lies; Ball at Rest Lifted or Moved 
 
Rule 10 – Preparing for and Making a Stoke; Advice and 
Help; Caddies 
 
Rule 11 – Ball in Motion Accidently Hits Person, Animal or 
Object; Deliberate Actions to Affect Ball in Motion 
 
Rule 12 - Bunkers 



 
 
Rule 13 – Putting Greens 
 
Rule 13.1c(2) allows repair of almost any damage on the green: 
“Damage on the putting green” is defined to include all types of damage (such as 
ball-marks, shoe damage, indentations from a club or flagstick, animal damage, 
etc.), except aeration holes, natural surface imperfections or natural wear of the 
hole. 
 
Reasons for Change: 
Because putting greens are specially prepared for playing the ball along the 
ground, the Rules allow the player to do things on the green that are not allowed 
anywhere else: 
 
The player may mark, lift and clean a ball on the green at any time, remove sand 
and loose soil on the green and repair old hole plugs and ball-marks on the 
green. 
 
Given this philosophy of allowing players to try to have a smooth surface for 
rolling the ball, there is no conceptual reason for prohibiting repair of other types 
of damage (whether made by players, animals, maintenance staff, etc.). 
 
This Rule change eliminates the frequent question among players and referees 
about whether a particular area of damage on the green is a ball-mark that may be 
repaired or is a shoe mark or other damage that must not be repaired. 
 
The concern has been noted that allowing repair of all damage on the putting 
green could slow down play if players try to repair too many areas; but we believe 
this is unlikely to be true for most players and that the Rule against unreasonable 
delay (as well as a Committee’s pace of play policy) can be used to address 
situations where a player seeks to make excessive repairs. 
 
Based on the above a player may not tap/pat down the green unless it is actual 
damaged as listed in this rule.  See video for more information: 
 
https://youtu.be/plLFpwr7Jas?si=gHqjni5Iwwjvl_-3 
 
 

Rule 14 – Procedures for Ball; Marking, Lifting, and Cleaning; 
Replacing on Spot; Dropping in Relief Area; Playing from 
Wrong Place 
 



Rule15 - Relief from Loose Impediments and Movable 

Obstructions (including Ball or Ball-Marker Helping or 

Interfering with Play) 

Can you remove stakes or chains on the golf course without penalty? 
 
Question: If my ball lands in a penalty area (I.e. either staked or painted red or 
yellow), can I remove any stakes or chains that may be in my swing, stance, or 
ball flight if I choose to hit my ball where it lies in the penalty area? 
 
Answer: Yes.  From within a penalty area, you are allowed to remove any 
removable objects.  This would include any stakes or chains – if they are 
removable.  If they are not removable you must play the ball as it lies or take a 
penalty and follow the drop rules available to you. 
 
 

Rule 16 - Relief from Abnormal Course Conditions (Including 
Immovable Obstructions), Dangerous Animal Condition, 
Embedded Ball 
 
Cart Path Ball: 

o The good news is you don't have to play a shot in which your stance 
or swing is interfered with by an artificial cart path. The rules permit 
you to drop within one club-length of the nearest point of relief that 
allows you to stand and swing freely without interference from the 
path. The nearest point and drop zone can't be closer to the hole, 
and it's recommended that the spot be determined by using the club, 
stance, direction and swing you would have used if the obstruction 
had not been there.  Sounds simple, but keep in mind the drop zone 
could be in a different place depending on whether you intend to 
swing left-handed or right-handed.  Here is a video that provides 
three different circumstances. 

o One more thing to keep in mind.  Our courses do not allow us relief 
when we hit in the rocks.  If the closest point of relief is in the rocks, 
then the person will need to decide to either hit from the cart path, hit 
from the rocks, or take a penalty and go back along their ball flight to 
drop the ball and hit from there.   

o See video link below: 
https://www.youtube.com/watch?v=ejixOGLGlXY 

 
 

Rule 17 – Penalty Areas 
 



Rule 17 is a specific Rule for penalty areas, which are bodies of water or other areas 
defined by the Committee where a ball is often lost or unable to be played. For one 
penalty stroke, players may use specific relief options to play a ball from outside the 
penalty area. 
 

o Penalty areas are one of the five defined areas of the course and can 
be marked as either red or yellow. When your ball lies in a penalty 
area, you can play it as it lies or take relief outside the penalty area 
for one penalty stroke. For either red or yellow penalty areas, you 
can play from where your last stroke was made (stroke and distance) 
or take back-on-the-line relief by going back as far as you’d like on 
the line between the hole and where your ball last crossed the edge 
of the penalty area. In a red penalty area, you have one additional 
relief option, which is to take lateral relief within two club-lengths of 
where your ball last crossed into the penalty area. 

o When playing a shot from a penalty area, you can remove any 
detached natural or artificial object (known as loose impediments 
and movable obstructions), ground your club behind the ball, or take 
practice swings that touch the ground. However, there are a few 
restrictions. You can’t deem your ball unplayable or take relief from 
abnormal course conditions (such as a bridge or sprinkler control 
box) when your ball lies in a penalty area. If you need relief, you can 
play under the penalty area relief options discussed above.  

o See video link below:  
https://www.usga.org/content/usga/home-page/rules-
hub/topics/penalty-areas.html 

 
 

Rule 18 - Stroke and Distance Relief; Ball Lost or Out of 
Bounds; Provisional Ball 
 
Out of Bounds/Lost Ball/Provisional = 
 
The video link below (1) does not discuss what option is in effect if there is a local 
rule, which we have.  There is more information on the local rule in the second 
video link below (2).  For out of bounds or lost ball there are two options: Rule 18 
or the local rule: 
 
Rule 18 - Hit from original place where the player hit the ball for a one stroke 
penalty (stroke and distance) OR LOCAL RULE - drop within 2 club distance, in 
fairway, from where ball went out of bounds or was lost, at a 2-stroke penalty (see 
(2) video for this one) 
 
Out of bounds or lost ball video link: 
(1)=  



https://www.usga.org/content/usga/home-page/rules-hub/topics/out-of-bounds-
lost-ball-provisional.html 
 
Stroke and Distance: New Local Rule E-5 

 (2) = 
https://www.usga.org/content/usga/home-page/rules-hub/rules-
modernization/major-changes/golfs-new-rules-stroke-and-distance.html 

 

Rule 19 – Unplayable Ball 

See video below (Also see Local Rules for Highland Falls, Hole #16): 

https://www.usga.org/content/usga/home-page/rules-hub/topics/unplayable-
ball.html 

 

Rule 20 - Resolving Rules Issues During Round; Rulings by 

Referee and Committee 

Rule 21- Other Forms of Individual Stroke Play and Match 

Play 

Rule 22 - Foursomes (Also Known as Alternate Shot) 

Rule 23 - Four-Ball 

Rule 24 - Team Competitions 

Rule 25 - Modifications for Players with Disabilities 


